Англия се влюби в български музикант

Tweet

Той е 24-годишен българин, който изучава чело в Guildhall School of Music and Drama и свири с увереността и изяществото на изкусен маестро.

Ето как „Гардиън“ описва нашия музикант Михаил Петров. След скорошното си изпълнение на Шостакович в Барбикан Петров без усилие взе златен медал. Малко преди това бе наречен Изгряваща звезда на ECHO (Европейската концертна организация)

Кое го кара да започне да свири на чело?

Определено заслуга за това е имал бащата на Петров - пиано джаз изпълнител. “Обичам джаза и го уважавам наравно с класическата музика, само че не го изпълнявам“, казва той и добавя: „Нужно е пълно отдаване, за да вършиш нещо както трябва“. В тази мисъл вече проличава майчиното влияние върху музиканта. „Тя винаги се отнасяше с мен като с възрастен изпълнител, способен да се справи и с най-сложните ноти.

Как избира Англия?

Петров не се двоуми много, тъй като тук са едни от най-добрите музикални училища. Не всичко тръгва по план от самото начало обаче… Той признава, че мразел първото си училище - Purcell School, което посещавал като десетгодишен. Оказало се, че културните различия между българската и английската нация били твърде дълбоки за едно дете: “Определени неща силно ме дразнеха и разстройваха, когато бях дете. Например гласът в метрото, който казва “mind the gap.” Искам да кажа… за бога, та там почти няма дупка! В България биха обявили подобно нещо, само при прясно издълбан кратер.

Сега обаче ценя точно този тип неща в Англия. По някакъв начин, те бележат първокласната страна и са мерило за цивилизованост“, отбелязва българинът днес.

Той се завръща във Великобритания да учи чело в Menuhin School и се установява тук. Многобройните отличия и награди обаче не главозамайват Петров. Той остава най-верен на учителката си Луиз Хопкинс. Признава: „Ако тя напусне страната, напускам и аз“.

С какво най-силно го очарова челото

Михаил казва, че обожава физическото съприкосновение с челото, както и богатия му музикален обхват, но най-вече чувството, че „ако свириш както трябва, музикалните възможностите на този инструмент са неограничени.“

Какво прави в свободното си време

Рядкост са моментите, когато Петров не е ангажирам със своето призвание – музиката, но в същото време той признава, че е истински пристрастен към футбола. „Малко е глупаво българин да е фен на английски тим, но Манчестър имаха български играч (Бербатов), така че по някакъв начин стана и моят отбор.

Михаил Петров ще има концерт в Milton Court, Лондон, на 22 юни и на Kings Lynn Festival на 26 юли.