LIVE срещата на БГ мамите в Англия: Прекарахме страхотно!

Tweet

„Милион благодарности на Милена Везенкова за безвъзмездното предоставяне на училището в Баркинг, което беше топло и уютно и имаше място за ползотворна дискусия, необезспокоявана от бурните игри на децата ни горе“, това са първите думи на щастливата организаторка на първото по рода си събиране – срещата на живо на българските майки в Лондон.

За да бъде наистина страхотно преживяването, в него се включиха и немалко доброволци: Дарина Георгиева, модераторът Николайка Големджиева, Диана Шопова, Кери Копривленска, Георги Шопов, Тодор Ламбин, Ники Найденов, Диляна Котоманова, Петя Василева, Фани Царева и други нашенци в британската столица.

Освен чисто познавателна, срещата, която цели да стане редовно месечно събиране, имаше и благотворителна цел. Събрани бяха 186 паунда от продажба на билети онлайн и на място, плюс още 106 от рисунки на лица и продажби на играчки и пясъчни картини, отчетоха организаторите от придобилата напоследък известност Kids Care Charity. Основателката й, Деси Ламбина, съобщи, че от май 2013 година до сега са настанили 25 деца сираци в български приемни семейства, а две от тях вече са осиновени.

„Благодаря на всички, които присъстваха и подкрепиха каузата за спасяването на изоставените деца. Дано срещата ви е била полезна и да се видим следващия път, в края на ноември“, обърна се тя в края на планираната за два, но продължила близо три часа оживена дискусия в българското училище в Баркинг.

„Огромно благодаря на всички, които осъществиха тази среща. Неприсъстващите могат само да съжаляват, защото изпуснаха много интересна и важна за техните деца информация. Аз съм много щастлива, че се запознах с хора от 'кухнята" на образователната система, които могат да ми помогнат със знания и опит“, сподели друг участник, Елена Тимотеева.

Доволна е и Петя Василева, администратор на фейсбук групата БГ Мами в Англия: „Получи се много добре, според мен. Деси беше помислила за всичко. Дискусията беше много ползотворна и положителна. А децата - голяма игра падна, хареса им, пак ще искат!“

Както и в групата, живата среща не беше лишена от мъжко присъствие: “Моят съпруг беше на дискусията през повечето време и каза, че много му е харесало и е научил страшно много полезна информация. Даже и другия път иска да присъства“, разказва Кери Копривленска, която бе сред доброволците.

На срещата имаше и немалко дами с големи деца, като Дамянка Димитрова, която има 21-годишна дъщеря. Тя се надява да бъде полезна на познати и клиенти с наученото в неделя.

Очаква се тези дни в интернет да бъде пуснат видео записа от срещата, за да може и онези, които не можаха да присъстват лично, да научат ценната информация.

Скоро ще се знае и точната дата на следващата среща на живо, като се очаква темите за дискусия, които ще се сървновават, да са „Раждане в Англия и NHS“ или бис на първата, „Образование в Англия“. Както се оказа, тя трудно може да бъде изчерпана само за една среща - пък макар и на фурии като българските майки.

„Днес всъщност ми стана ясно колко усилия ти коства да събираш всеки паунд, за да измъкнеш тези невинни създания, и ми се иска да мога повече да помагам на Kids Care Charity“, коментира друга присъствала.

Междувременно от фондацията организират онлайн конкурс за най-добра детска рисунка "Рисунка приготви и фотосесия спечели", в която всички могат да се включат, като изпратят рисунка. Наградата е професионална фото сесия за цялото семейство, професионален грим и прическа за 4-ма победители.*

Повече за дейността на фондацията и бъдещи събития, можете да научите на: www.kidscarecharity.co.uk и www.facebook.com/charity.kidscare

„Понякога сънувам как всички 7 000 мами харесват страницата ни и изведнъж толкова хора разбират за нас, даряват само по 5 паунда всеки и за нула време извеждаме всички деца от институциите...“, мечтае Деси след срещата на БГ Мамите в Англия.

Днес вече знаем – прохождащият бебок, наречен БГ мами в Англия LIVE, тепърва ще прави своите първи крачки и ние от „Родина“ ще ги следим с интерес и вълнение.

*Рисунките за конкурса се изпращат на адрес 76a Oxford road, Carshalton, SM5 3QX (или снимка на детето с рисунката на This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) Всички рисунки ще бъдат качени в страницата на Kids Care във Фейсбук и ще бъдат излъчени 4-ма победители, според броя на харесванията.